Bebekler Neden Kusar?

Özellikle; ilk bebeğini dünyaya getiren annelerde bebeğin kusma eylemi panik ile yanıt bulur. Bebeğinin neden kustuğunu ve bunun altında olumsuz nedenlerin yatıp yatmadığı konusunda endişeye kapılan anne adayları, genellikle üşütme ya da belli hastalığın habercisi olarak görebilirler. Fakat bebeğin ilk yaşam günlerinde ağız dolusu olan kusma işlevi yaşanabilmektedir. Halk tabiri ile fazlasını kustu sözü bebeğin kilosunu etkilemediği sürece problem yaratmaz. Bu kusmalar 6 aydan sonra azalır ya da tamamen yok olabilir. Her bebek kusar diye de bir yargı oluşmamalı kusmayan bebek hastadır demek de bu anlamda yanlıştır.

Ne Zaman Önemsenmelidir?

Bebekler neden kusar ve bu kusmalar ne zaman önemli hal alır sorunun yanıtı için bazen bebeğin doğumu ile geçen ilk 48 saat de verilebilir. Bebeğin dünyaya gelemsinin akabinde geçen iki gün önemlidir. Bu dönemde şiddetli kusmalar maalesef sindirim siteminde problemi işaret ediyor olabilir. Bu şiddetli kusmaların sebepleri bağırsak problemleri, yemek borusunda oluşan sıkıntı karın organlarında sıkışma gibi sebeplerden dolayı yaşanıyor olabilir. Bu sebep ile şiddetli kusma ilk gün içinde yoğun olarak görülüyor ise mutlaka hekime başvurun.

Bebeklerde Reflü Reflü sadece yetişkin hastalığı olmamakla birlikte bebeklerde de bu durum yalanabiliyor. Özellikle erken doğum ile dünyaya gelmiş olan bebeklerde bebek reflüsü görülebilme oranı fazladır. Bebek reflüsü geçici olmakla birlikte oldukça inatçı ve kusmalara ve bebeğin kilo alımına engel olana durumlara sebep olabilir. Bu durumda hekimin yönlendirmesine ihtiyaç duyulur. Hekim ilaç tedavisi ya da gerekli görülür ise cerrahi tedavi uygulaması yapabilir. Bunun dışında hafif gelişen durumlarda ise sık aralıklarla az miktarda beslenme bebeğin kusmasında azalma göstermesini sağlayacaktır. Bebek ayrıca beslenme işlemi bittikten sonra yarı oturur şekilde tutulmalıdır.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.