Bebeklerde Kusma Problemi
Doğum yaptıktan sonra bebeklerde birçok sorun yaşanabilir. Dolayısıyla doğum sonrası, yeni annelerin en çok zorlandığı dönemlerden biridir. Bebeklerde kusma ise, bu dönemde en sık karşılaşılan problemler arasında yer alır. Genelde bebekler, sütü henüz kolay sindiremedikleri ya da beslenme sonrasında gazı çıkartılmadan yatırıldıkları için kusabilirler. Bu oldukça normal bir durumdur. Fakat bazen bunun dışında sürekli kusma probleminin yaşanması, bir hastalığın belirtisi olabilir.
Kusma Probleminin Sebepleri
Bebeklerin kusması normal bir durumdur. Fakat bazen ishal, kabızlık, bağırsak, mide ve sindirim enfeksiyonları da bu duruma sebep olabilir. Ayrıca bazen bebek, kendini stres altında hissederse de kusabilir. Bunun dışında bebeğin heyecanlanması, ilgi beklemesi, çok fazla yemek yemiş olması da bu durumun sık görülen sebepleri arasında yer alır.
Kusma Durumunda Yapılabilecekler
Bebek kusmaya başladığında önemli olan, annenin panik yapmaması ve hemen duruma müdahale etmesidir. Aksi durumda bebeğe müdahale yapılmaması, onun boğulmasına yol açabilir. Kusma durumunda öncelikle anne, bebeğini yan yatırmalı ve ağzının içindekileri temizlemelidir. Böylece boğulma önlenmiş olur. Sonrasında ise, bebeğin elleri ve yüzü iyice yıkanmalıdır. Ayrıca kustuktan bir süre sonra bebeğin midesinin boş kalmaması için anne sütü ve ılık su takviye edilmelidir.