İdari Takip ve Kanuni Takip Nedir?
Bankalar, idari ve kanuni takip terimlerini kredi kartı, kredi ve kredili mevduat hesaplarındaki gecikmeler ilgili olan kişilere zaman zaman sunabilmektedirler. Bu terimler ile sizler de sık sık karşılaşıyorsanız idari takip ve kanuni takip nedir yazımıza göz atabilirsiniz.
İdari Takip
Borçlu durumda olduğunuz bankanıza belirttiğiniz tarihler içerisinde borçlarınızı düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Bir kredi kullandıysanız ödemelerinizi aylık olarak ve ayın sabit günlerinde yapmanız sizlerden beklenir. Kredi kartı kullanımlarında da ekstre kesim tarihinden sonra 1 gün içerisinde borçlarınızı ödemeniz gerekir.
Kredili mevduat hesabınız üzerinden harcama yaptığınız zaman kullandığınız limit kadar gündelik faiz oranları işlemeye başlar ve bu faizleri her ay belirli dönemlerde ödemeniz beklenir.
Ödeme aralıklarında gecikmeler yaşanıyor ise ilk olarak kredi notunuz düşürülür. Gecikmeleriniz sürekli olarak tekrar ettiği zaman ve 9 günlük süreyi geçtiğiniz zaman bankalar sizin hakkınızda idari takip işlemi başlatırlar.
İdari takip sürecinde bankalar ilk olarak sizinle görüşerek borcunuzu yeniden yapılandırmayı teklif ederler. Yapılandırmalar genel olarak 12 aylık süreçlere yayılır. Borcunuzu toplu ödemeniz yerine 12 aya bölerek sizden ödemenizi beklerler. İdari takip sonrasında ise kanuni takip işlemleri başlatılabilir.
Kanuni Takip
9 günlük gecikme sürecinden sonra idari takip seçeneği sizlere sunulmuyor ise 7 gün içerisinde toplam tüm borcunuz bankalar tarafından sizlerden talep edilir. 7 gün içerisinde toplam borcunuzu ödemediyseniz kanuni takip işlemleri başlatılır.
Kanuni takip işlemlerinde banka avukatları borcunuzun karşılığı olan haciz işlemlerini başlatabilirler. Bu sürece girdiğiniz zaman bankalar hakkınızda gerekli hukuki işlemleri yaparak borcunuzu sizlerden haciz ve icra gibi yollar ile tahsil etmeye çalışırlar. İki durumda da zararlı olacağınız için kredi kullanımı öncesinde bütçe planlamanızı dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.