Kadınların Restoranlara İlk Girişi
Türkiye’nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu, 1925 yılında Ankara’da Adalet Bakanlığı’nda staja başlayınca öğle yemeği sorunuyla karşılaştı. Ankara’nın yemek yenebilecek tek lokantasına o yıllarda kadınlar giremiyordu.
Peynir ekmekle durumu idare etmekten bıkan genç avukat durumu babası olan Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Ağaoğlu’na iletti ve izin istedi. Ertesi gün iki kız arkadaş baş başa lokantada yediler ama onlar çıktıktan sonra şikayetler ayyuka çıktı. Bu küçük ama anlamlı sosyal sorun zamanın başbakanı Rauf Bey’e iletildi. Baba kızını tembihledi. Böylece lokanta
Süreyya Ağaoğlu
Süreyya Ağaoğlu’na ve kadınlara yasaklanmış oldu. Bir süre sonra Atatürk ile eşi Latife Hanım’a misafirliğe giden Süreyya Hanım konuyu onlara açtı. Ama Atatürk babasına hak verdi. Genç avukat hayal kırıklığına uğramıştı. Ama ertesi gün bir haber geldi, Atatürk kendisini yemeğe bekliyordu. O gün beraberce yenen yemekte Süreyya Hanım bir sonraki gün Atatürk’ün talimatıyla milletvekillerinin eşleri ile beraber lokantaya gelip yemek yiyeceklerini öğrendi.
Babayı herkesin içinde kırmak istemeyen Atatürk böyle bir yol seçmişti. Ertesi gün lokantaya gidenler başlangıç olarak milletvekili eşi olan kadınların da orada olduğunu ve rahatlıkla yemek yediklerini gördüler. O gün sonra bir sorun çıkmadı ve kadınlar sosyal hayatın bir bölümünde daha Atatürk’ün yol göstermesiyle var oldular.