Klostrofobi Nedir?
Klostrofobi kapalı yerde kalma korkusu olarak tanımlanan bir psikolojik korku travmasıdır. Tam olarak neden oluştuğu bilinmese de çocukluk yıllarına kapalı alanda kalınması, karanlık oda cezası gibi sebeplerin bu travmayı ileriki yaşlarda tetikleyebileceği uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda belirtiliyor.
Klostrofobi travması yaşayan kişiler kapalı alanlarda kesinlikle kalamazlar. Kalma durumunda baş dönmesi, terleme, ateş, titreme, baygınlık gibi kapalı alanda kalınan zamana göre farklılık gösteren belirtiler gösterirler.
Asansör gibi araçlara binemeyen bu travmaya sahip olan kişiler araçlarda emniyet kemeri kullanımından da kaçınırlar. Yattıkları oda da asla kapıyı kapatamazlar ve kilitli alanda asla duramazlar.
Klostrofobi Kontrol Edilebilir Bir Travma mıdır?
Klostrofobi, kapalı alanda kalma korkusu için öncelikle bir uzmandan yardım almak gerekiyor. Uzman yapacağı seanslar ile korkunun temeline inmeye çalışarak korku ile karşılaşılabilecek ortamları ayarlar. Bu ortamlarda da seans devam edip kişinin korku ile yüzleşmesi sağlanır. Toplumumuzun yüz de on beşinde kapalı alan korkusu olduğu bilinmekte olup birçoğu korku ile yüzleşmekten kaçınır.